Terra Incognita Zöld rovata -> Csodálatos Világ
Címlap
 
Hírek
 
Érdekességek
 
KÖRNYEZETÜNK
 
Segíthetünk?
 
Büszkeségünk
 
SZÉGYENÜNK
 
Történeteink...
 
Filmtár
 
Kiképző videók
 
KÉPTÁR
 
JOG
 
Impresszum
Rovat szerkesztő:

Audie

Elérhetőségünk: 
wcsodal@gmail.com

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Környezetünk lakói
Környezetünk lakói : A CSODA

A CSODA

Zábrácki László  2010.03.31. 14:38

Nincs rá pénz. Halljuk annyiszor, és elfogadjuk, mert belénk nevelték, hogy erre így kell reagálni. Természetvédelem, környezetvédelem, állatvédelem. Nagyon nagy szavak, de olyanok, mint egy óriási luftballon. Belül semmi. Íróasztal mögött hozott törvények, kb. annyira életszerűek, mint a Tom és Jerry. A parlament szavaz, a magyar bólint, és minden el van boronálva. Csak az a szerencsétlen állat és növény nem érti, hogy akkor miért pusztul el? Gondolkozz! Naponta több száz növény és állatfajt sikerül ki irtanunk! 50 – 60 év, és már csak mi maradunk illetve azok a kedvencnek nevezet szörnyek, amik már olyan szinten ránk vannak szorulva, mint egy csecsemő. Egy ember ki hitvallásaként készíti az odúkat, nem foglalkozik senkivel, csak csinálja. Többet tett a hazai természetért, mint miniszterek és államtitkárok hada. ... Kap elismerést? Igen a legszebbet kapja. Minden reggel madarak ezrei fonják nevét a trilláikba.


A CSODA 

Nincs rá pénz. Halljuk annyiszor, és elfogadjuk, mert belénk nevelték, hogy erre így kell reagálni. Természetvédelem, környezetvédelem, állatvédelem. Nagyon nagy szavak, de olyanok, mint egy óriási luftballon. Belül semmi.
 
Íróasztal mögött hozott törvények, kb. annyira életszerűek, mint a Tom és Jerry. A parlament szavaz, a magyar bólint, és minden el van boronálva. Csak az a szerencsétlen állat és növény nem érti, hogy akkor miért pusztul el?
 
Mikor érti meg az emberiség, hogy ezeket a dolgokat nem lehet törvénnyel szabályozni?
Érezni kell! Belülről!
Vagy teljesen fölöslegesen szülünk gyerekeket. Minek? Éljenek egy olyan bolygón ahol rajtunk kívül más már nem él? Az állatokat majd archivált filmeken fogjuk mutogatni?
Ugyan már! Legyintesz rá dühösen!
 
Gondolkozz! Naponta több száz növény és állatfajt sikerül ki irtanunk! 50 – 60 év, és már csak mi maradunk illetve azok a kedvencnek nevezet szörnyek, amik már olyan szinten ránk vannak szorulva, mint egy csecsemő.
 
Nincs is remény gondoltam, de egyszer csak csodát láttam. Egy erdőt, egy gyönyörű erdőt.
 
 
 
Mitől volt gyönyörű? Hisz ugyan olyan sorba ültetett egyen fákból állt, mint a többi. Mégis volt benne valami, amitől könnyező szemmel térdre estem. Felnéztem az égre, a mindenható felé, és köszönetet rebegtem.
   
Madárodúk. Tíz- húsz, száz, ezer! Nem tudom menyi! Szinte minden fára jutott és körülöttem rengeteg énekes madár. Mintha nem ezen a bolygón jártam volna, olyan madárcsicsergéstől zenget az erdő.
 
Egy ember ki hitvallásaként készíti az odúkat, nem foglalkozik senkivel, csak csinálja. Többet tett a hazai természetért, mint miniszterek és államtitkárok hada.
Kap elismerést? Igen a legszebbet kapja. Minden reggel madarak ezrei fonják nevét a trilláikba.
De ne higgyük, hogy emberünk minden haszon nélkül teszi ezt a csodát. Gyümölcsöse van, közvetlenül az erdő mellett. Igazi biogyümölcsös. Nagyon minimális mérget használ. Minek is használna? Hisz egy cinke család egyetlen fiókanevelési időszakba, akár 150Kg (!) rovart képes elkapni, és feletetni fiókáival.
Van e tökéletesebb szimbiózis a természettel?  
 
 
Készítettem pár fotót és távoztam a csoda erdőből. Mosolyogva mentem hazafelé, rengeteg hálával a szívemben, és ismeretlenül is köszönetet mondtam ennek az ismeretlennek ki újra vissza adta a reményt.
 
Íme, egy példa arra, hogy a természetet úgy is ki lehet használni, hogy azt nem tönkre tesszük hanem védjük, fejlesszük, szeretjük.
 
Zábrácki László 

 
NAVIGÁTOR
CÍMLAP: Terra Incognita
ART rovat:  Árnyék és Ragyogás
TUDOMÁNY: AURORA
 
legfrissebb
Állatvédőrség - HÍREK
A vakvezető munkakutyák társadalmi elfogadottsága - NAPJAINK
Tavaszi tudnivalók a kutyás gazdáknak - HÍREK
Emberi felelőtlenség - SZÉGYENÜNK
Kutyatámadás HÍR - HÍREK
KÁJ - közép-ázsiai juhászkutya - SEGÍTHETÜNK?
Támadó kutyák. - HÍREK
Harci kutyák, veszélyes „emberek” - HÍREK
Kutyakiállítás Székesfehérváron, 2011 február 20.-án - HÍREK
Áldás, a fehér puli - HÍREK
Elvonatkoztatás - HÍREK
500 kutyáról egyedül gondoskodik! - HÍREK
Drága „hobbi” - Kutyás írások
Kutyusok a „színesfém tolvajok” áldozatai - HÍREK
CACIB 2010. Miskolc - HÍREK
A TERMÉSZETROMBOLÁS: ÖNZÉS! - NAPJAINK
A HŰSÉG MADARA - KÖRNYEZETÜNK
AZ ÖTÖDIK HADOSZLOP - NAPJAINK
'DÜHÖNGŐ ISTENNYILA!'' - HIREK
Jégeső a szaudi sivatagban - ÉRDEKESSÉG
A FÖLD NAPJA(?)- HÍREK
Patkányvizelet az élelemiszerek csomagolásán - HÍREK
Ők ott voltak... - Kutyás videók
A CSODA- KÖRNYEZETÜNK
OMÁR - TÖRTÉNETEINK
Alig 3200 tigris maradt a világon - KÖRNYEZETÜNK
Csapatokban érkeznek a fenyőrigók északról - KÖRNYEZETÜNK
Képzelj el egy világot… - NAPJAINK
Kilóg a "lóláp" - NAPJAINK
FAUNA - KÖRNYEZETÜNK
Virágok és füvek - KÖRNYEZETÜNK

 

 
TEMP
 

Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás