Terra Incognita Zöld rovata -> Csodálatos Világ
Címlap
 
Hírek
 
Érdekességek
 
KÖRNYEZETÜNK
 
Segíthetünk?
 
Büszkeségünk
 
SZÉGYENÜNK
 
Történeteink...
 
Filmtár
 
Kiképző videók
 
KÉPTÁR
 
JOG
 
Impresszum
Rovat szerkesztő:

Audie

Elérhetőségünk: 
wcsodal@gmail.com

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírek - kommentárok
Hírek - kommentárok : Áldás, a fehér puli - Frissítve!

Áldás, a fehér puli - Frissítve!

SZ.M.  2011.02.27. 22:40

Mivel a magyar fajták sajnos nem annyira népszerűek, mint az kívánatos lenne, ezért fokozottan figyelni kell a vérvonal frissítésre. A fajta jellegének, sajátosságainak megtartására. E magyar fajták egyike a puli is. Elég kevés pulit láttunk a kiállításon, fehéret alig. Mint megtudtuk, egyikük nem is akármilyen eredményekkel dicsekedhet ... Ahogy a büszke gazdi fogalmazott, ő nem is kutya, hanem PULI. ... Áldás, most a veteránok között mérette meg magát, és ott is, a veterán győztesek közt szerepelt a best in show-ban. Bízunk benne, hogy a magyar kutyafajtákat, ismét megbecsült és népszerű fajtaként egyre gyakrabban és nagyobb számban láthatjuk itthon, a kiállításokon épp úgy, mint munkában, és kedvencként is. Legyünk rájuk büszkék, hisz ők elviszik hírünket is a világba.


 

 

 
„Áldás” a fehér puli

 
Mivel a magyar fajták sajnos nem annyira népszerűek, mint az kívánatos lenne, ezért fokozottan figyelni kell a vérvonal frissítésre. A fajta jellegének, sajátosságainak megtartására. E magyar fajták egyike a puli is. Elég kevés pulit láttunk a kiállításon, fehéret alig.
Mint megtudtuk, egyikük nem is akármilyen eredményekkel dicsekedhet, s most a veterán kategóriában indult kutyus.
 
Szerettünk volna többet is megtudni róla, ezért elbeszélgettünk Lászlók Gyulánéval, a Hungary white puli kennel tulajdonosával, Áldás, a fehér puli gazdájával.
A pulinak csodálatos neve van, őt Juhászbarát Áldásnak hívják, és most 11 éves. Ahogy a büszke gazdi fogalmazott, ő nem is kutya, hanem PULI.
 
F.A.:Milyen eredményei vannak a kutyusnak?
 
Lászlók Gyuláné: Ami díjat egy kutya életében megnyerhet, azt Áldás el is nyerte. Derbi győztes, junior –, magyar –, inter – és grand champion valamint bajnokok bajnoka, és világ győztes címek büszke tulajdonosa. Dortmundban fajta győztes volt 2003-ban, Pozsonyban európa győztes, champion kiállításon championok championja, és fajtagyőztes volt 2005-ben,
F.A: Hogyan került Áldás önökhöz?
 
Lászlók Gyuláné: Elpusztul az egyik puli kutyus 8 éves korában, egy gyógyíthatatlan bőr betegségben. Így a lányok „pár” nélkül maradtak. Amikor a lány kutyusok tüzeltek, be kellett tennünk a lakásba, hogy más fajtájú, kutyusok közreműködésétől védve legyenek. Ekkor kezdtünk el megfelelő kan kutyát keresni, aki a lányok becsületére vigyáz. 6-7 hónapos kutyát kerestem, amikor hírét vettük, a puli klub segítségével, hogy Pécsett él egy tenyésztő, akinek volna egy megfelelő puli kan kutyusa. A tenyésztő céljául tűzte ki, hogy a jelenlegi fehér puli állományt szeretné frissíteni, – mivel nagyon nagy volt a beltenyészet a fehér puli állományban; probléma volta a kutyák felépítésével, a szőrzet homogenitásával, de leginkább a vékony csontozat volt gond – és ennek kiküszöbölésére szeretne egy fehér puli szuperállományt létrehozni. Emiatt valójában szeretné megtartani azt a hat kölyköt, amit az első alom produkált neki, mert végig szeretné nézni a kutyusok fejlődését. Hogy mi válik abból a szuper párosításból, amit ő szak szemmel megtekintett.
Végül 3 hónapi huza-vona után, hogy adja, nem adja, végül úgy döntött, hogy megkaphatjuk, de azzal a feltétellel, hogyha ígéretet teszek neki, hogy elviszem kiállításra.
Férjemmel beszéltünk, mivel nem vagyunk már fiatalok, végül azt mondta, van, aki horgászni jár, van, aki vadászni, mi elmegyünk kiállításra és idős napjainkat is kicsit megszínezi. Ekkor 8 hónapos volt már a kutya.
Az első puli klub kiállításon, Gödöllőn, olyan szép eredményekkel bírt Áldás, hogy a kérdés nem volt többé kérdés, kiállításra fogunk járni vele.
F.A.:Sok utóda van, ők is ilyen sikeresek lettek?
 
Lászlók Gyuláné: Nem sokat fedezett, mert elég távol lakunk, és sokan mondták, hogy túl nagy a távolság. Manapság már a benzint is nézni kell, ráadásul ezt a távolságot nem is egyszer, hanem akár többször is meg kell tenni, nem lehet egyszeri alkalommal fedeztetni, ott kellene hagyni a kutyust, visszajönni értük. Nagyon sokan azt keresik, hogy minél közelebb, minél kevesebb költséggel lehessen megoldani a fedeztetést.
Áldás 2009-es évben  utódai eredményei alapján az év tenyész kanja lett, valamint a Sós József külön emlékdíját kapta. Meg kell említenem azt is, hogy ezt utódjai  kiállításokon elért szép eredményeik alapján, bizonyos pontrendszer szerint állapították meg.
Kiemelném, hogy az egyik utód között az Adri hasonló eredményeket ért el fiatalkora ellenére, mint apja Áldás, Világgyőztes, Európagyőztes, év szukája, Junior Champion, Magyar Champion, Grand Champion, Championok Championja, legszebb magyar fajta, klubgyőztes és más országokban megrendezett kiállításokon sikeres eredményekkel tért haza.
 
Angit később vittem kiállításra, mivel nem akartam konkurálni a tőlem megvásárolt pulijaim ellen, ezért később vittem őt el, amikor már nem konkuráltunk. Ő is magyar champion, show champion, klubgyőztes, többszörös fajtagyőztes cím birtokosa stb.
 
Alíce lánya szintén győztes és fajtagyőztes, Pozsonyi világkiállításon Reserve Cac és Reserve Cacib  eredmények birtokosa. Jenleg már Németországban él.
Utódjai, valamint unokái Magyarország több településén megtalálhatók, külföldön pedig, Németországban, Lengyelországban, Bulgáriában puliszerető családoknál találhatók.

Igéretet kaptam az unokák gazdijuktól, hogy megfogják mérettetni őket is a kiállításokon, hogy nagyapjuk és nagyanyjuk nyomdokaiban lépjenek. Amit én nem győzök megköszönni az új tulajdonosoknak,  hogy elviszik kiállításokra.

Az új gazdikkal internetkapcsolatban vagyok és  fotókat , leveleket küldenek, így tudom figyelni mindennapjaikat.

F.A.: De hát puliról lévén szó, egy magyarfajtáról, egy magyar embernek ez fontos, nem? Nem kéne, hogy pénzkérdés legyen a fajta megtartása, és az állomány vérfrissítése.
 
Lászlók Gyuláné: Hát igen, ez az. Amikor Dortmundban voltunk a világkiállításon, Áldás akkor növendék osztályban indult, Jakkel Tamás volt a küllembíró, és azt mondta neki is a nézete, hogy a fehér pulik csontozata problémás. Emiatt a mozgás és a ring-dresszúra sem olyan jó, mint amilyennek lennie kéne.
 
F.A.: Milyen a viselkedése?
 
Lászlók Gyuláné: Nyugodt. Áldás nagyon nyugodt viselkedésű kutyus. De ez semmit sem von le a nyájőrző képességéből.

Áldás, most a veteránok között mérette meg magát, és ott is, a veterán győztesek közt szerepelt a best in show-ban.

 
Bízunk benne, hogy a magyar kutyafajtákat, ismét megbecsült és népszerű fajtaként egyre gyakrabban és nagyobb számban láthatjuk itthon, a kiállításokon épp úgy, mint munkában, és kedvencként is. Legyünk rájuk büszkék, hisz ők elviszik hírünket is a világba.
 
 
2011.02.25.
 
SZ.M.

 

 
NAVIGÁTOR
CÍMLAP: Terra Incognita
ART rovat:  Árnyék és Ragyogás
TUDOMÁNY: AURORA
 
legfrissebb
Állatvédőrség - HÍREK
A vakvezető munkakutyák társadalmi elfogadottsága - NAPJAINK
Tavaszi tudnivalók a kutyás gazdáknak - HÍREK
Emberi felelőtlenség - SZÉGYENÜNK
Kutyatámadás HÍR - HÍREK
KÁJ - közép-ázsiai juhászkutya - SEGÍTHETÜNK?
Támadó kutyák. - HÍREK
Harci kutyák, veszélyes „emberek” - HÍREK
Kutyakiállítás Székesfehérváron, 2011 február 20.-án - HÍREK
Áldás, a fehér puli - HÍREK
Elvonatkoztatás - HÍREK
500 kutyáról egyedül gondoskodik! - HÍREK
Drága „hobbi” - Kutyás írások
Kutyusok a „színesfém tolvajok” áldozatai - HÍREK
CACIB 2010. Miskolc - HÍREK
A TERMÉSZETROMBOLÁS: ÖNZÉS! - NAPJAINK
A HŰSÉG MADARA - KÖRNYEZETÜNK
AZ ÖTÖDIK HADOSZLOP - NAPJAINK
'DÜHÖNGŐ ISTENNYILA!'' - HIREK
Jégeső a szaudi sivatagban - ÉRDEKESSÉG
A FÖLD NAPJA(?)- HÍREK
Patkányvizelet az élelemiszerek csomagolásán - HÍREK
Ők ott voltak... - Kutyás videók
A CSODA- KÖRNYEZETÜNK
OMÁR - TÖRTÉNETEINK
Alig 3200 tigris maradt a világon - KÖRNYEZETÜNK
Csapatokban érkeznek a fenyőrigók északról - KÖRNYEZETÜNK
Képzelj el egy világot… - NAPJAINK
Kilóg a "lóláp" - NAPJAINK
FAUNA - KÖRNYEZETÜNK
Virágok és füvek - KÖRNYEZETÜNK

 

 
TEMP
 

Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás