Terra Incognita Zöld rovata -> Csodálatos Világ
Címlap
 
Hírek
 
Érdekességek
 
KÖRNYEZETÜNK
 
Segíthetünk?
 
Büszkeségünk
 
SZÉGYENÜNK
 
Történeteink...
 
Filmtár
 
Kiképző videók
 
KÉPTÁR
 
JOG
 
Impresszum
Rovat szerkesztő:

Audie

Elérhetőségünk: 
wcsodal@gmail.com

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kutyapszichológia
[6-1]

2009.06.29. 13:40 Idézet

Tisztelt Asszonyom/Uram!

Véleményüket és tanácsukat szeretném kérni. Egy 8 éves magyar vizsla szuka gazdája vagyok. Kutyusom napközben kertben van, amikor hazaérekek a munkából, onnantól másnap reggelig velem van a lakásban.  Csak akkor ugat, amikor őrzi a házat (postás, kutyák az utcán, stb.) Páromnak is kertes háza van, amikor nála vagyunk, általában 3-4 napot a héten, szintén az előző módszert próbáltuk alkalmazni. A kutya őt is nagyon szereti, a kertben is jól elvan, amíg vele vagyunk. Azonban, amikor elmegyünk dolgozni, bevásárolni - a szomszéd állítása szerint - nagyon nyüszít, vonít. Próbáltam "edzeni" úgy, hogy eleinte 5-20 percre hagyuk magára a már nem idegen kertben. Úgy tűnt, hogy ez talán eredményes is, de a több órás "gazdi távollétet" nem jól tolerálnja. Amikor hazaérünk szemmel láthatóan kimerült a folyamatos vonítástól. Mivel nem szeretném a kisgyermekes szomszéd haragját kivívni és ez a kutyának sem kellemes állapot mindenképpen hathatós megoldást keresek a problémára.

Olvastam az ugatást gátló, nyakörvre szerelhető ultrahangos készülékről, de nem vagyok biztos benne, hogy az a humánus megoldás.

Várom tanácsukat.

Köszönettel: Bernadett


2009.06.01. 17:10 Idézet

Üdvözletem!

 

A tanácsukat szeretném kérni. A hétvégén vettünk egy közép ázsiai kan juhászkutyát. 2hónapos. És amikor elvittük új otthonába és enni adtunk neki az ottani kutyusunk ha a közelébe ment morgott rá ugatott és meg is harapta, és minket sem engedett a tálja közelébe. Sőt amikor az ottani kutyánknak külön a saját táljába adtuk az ételt akkor is odament és elvette tőle megint morgott és harapott. Ha nincs elöl étel általában nincs probléma. De az ételre nagyon allergiás, igaz még csak a második napját tölti ott idővel változhat vagy mit tegyünk?

 

Válaszát előre is köszönöm


2008.12.14. 12:19 Idézet

Üdvözlöm!Még atavasszal vettem egy Jack Russel terrier kant egy tömegtenyésztötől aki egyesével kb négyzetméteres helyen tartja a rengeteg kutyát.,mindem törödés nélkül.Nálunk nagyon boldog,hatalmas kertben a másik két kutyámmal egésznap tombol és nagyon imádjuk,most 2éves.De van egy nagyon rossz szokása.Ugy szeret,hogy harap és rág,ha ölbe veszem orákig képes rágni a kezemet ami néha elég fájdalmas,de ha csak elmegy melletem akkor is felugrik megpróbálja elkapni a kezemet.Ha oda adom neki képes vezetni mint egy ovodást a kezemnél fogva és álltalában a helyére vonszol.Probáltam már az orrára csapni vagy vagy megcsipní,probáltam étellel,ha elengedett megjutalmaztam,elcseréltem a kezem játékra vagy bármire de ez sem vált be.Az arcomat nem bántja néha megfogja a fülem de fájdalom mentesen.Imádom a kis vakarcsot de mitől jöhet ez a viselkedés és van valami módja,hogy leszoktassam róla?Köszönettel:Rita


2008.08.08. 07:25 Idézet

Üdvözletem!

A  tanácsukat szeretném kérni. Van egy 13 éves spánielem, aki eddig a lakásban élt, velünk. Van saját kutyaajtója, tehát mindig akkor jött-ment, amikor kedve tartotta. Pár hónapja nagyon elkezdtek fájni az izületei és nehezen jár, ezért gyógyszert szed. Teljesen süket már és a látása is rossz. Ez még nem lenne gond, de az utóbbi időben egyre többször bepisil a lakásba amit egyre nehezebben visel el a férjem és én is. Férjem azt szeretné, ha kiszoktatnám a garázsba. Nekem a szivem szakad meg, de ez az állapot sem tarható sokáig. Hogyan szoktassam ki anélkül a kutyust, hogy  túl nagy  törés legyen neki ez az életében.

Üdvözlettel: M. Piroska


2008.04.06. 20:00 Idézet

Kedves Asszonyom!

Ön láthatólag tisztában a probléma okaival, ez kitűnik a saját kérdéseire adott válaszaiból. És igaza is van. A gondok  a két lány (szuka) rivalizálásában gyökeredznek. És mint tapasztalta, a "játszák le" akció nem a kívánt eredményt hozta. A puli agresszivitása feltehetően a "kissebségi érzéséből" fakad. A problémás viselkedés megoldásának kulcsa is a pulival való foglalkozás.

Javasoljuk az engedelmességi kiképzést (közömbösítés, szocializáltság, vizsga gyakorlatok). Továbbá a kutyus pszichikai leterhelése mellett fizikai terhelést is javaslunk (hosszú séta, kirándulás, közös programok) a német juhásszal együtt.

Elsődlegesen azonban önmaguk közül a "falkavezért" kell kiválasztaniuk és a feladatokat neki kell vezényelnie.

Üdvözlettel

Fort András és Rácz Era


2008.02.09. 15:35 Idézet

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Három kutyánk van, kertesházban lakunk. Van egy két és fél év körüli puli-szerű keverék (továbbiakban puli), akit kb 9 hónapos korában kaptunk. Az előző helyen meg volt kötve, nálunk szabadon mozoghat, így az elejétől fogva nagyon hálás kutyus volt. Érkezése után egy-két hónappal jött hozzánk a másik két kutyus, egyszerre. Az egyik egy németjuhász, szuka, két és fél hónaposan érkezett, most másfél év körül van. A harmadik egy bernáthegyi kan, aki két hónaposan érkezett, most szintén másfél éves körül mozog.

A probléma a n.juhász és a puli között jelentkezik, már a kezdetektől fogva. Az elején normálisnak találtuk, hogy a puli meg akarta értetni velük, hogy ő a főnök. De aztán egyre inkább csak a n.juhászt piszkálta, aki visítással, nyüszítéssel, meghunyászkodással fogadta az acsargást, támadást. Megpróbáltuk, hogy leszidjuk érte a pulit, de nem segített. Aztán, hagytuk, hagy játsszák le egymás között. Most, hogy méretben a puli már jócskán lemaradt a másik kettő mögött, úgy tűnik, mintha ezt a testbeli lemaradását, agresszivitással próbálná ellensúlyozni. Nem tudom, hogy miért a n.juhásszal van problémája. Azért mert szintén szuka, és riválist lát benne? Vagy azért, mert más a természete (a bernáthegyit nem nagyon tudja felizgatni, hogy a puli nekimegy)? Sokszor a puli szájában egy labdával szalad, mint aki élvezi, hogy a n.juhász meg ugatja közben. De még így is, hogy szájában van a labda, acsarog felé, ha túl közel megy. Tehetünk e valamit, hogy megoldjuk a problémát. Lehet-e a n.juhásznak hosszú távon problémája (idegileg) ebből?

Érdekesség még, hogy ha külső támadás éri a n.juhászt, akkor viszont a segítségére siet (kb fél éve, járt a n.juhászhoz állatorvos, mert kezelni kellett, pár naponta egy sebet; fájhatott neki, mivel nagyon nyüszített; a második vagy harmadik alkalommal, már morgott a puli az állatorvosra; előtte, hiába kapott ő is szurit, semmi baja nem volt vele).

Velünk kapcsolatban érdekes még, hogy olyan, mintha a n.juhász első renden a pulinak akarna engedelmeskedni. Ha a puli be van zárva, és úgy foglalkozunk a n.juhásszal, akkor kezelhető, tanítható kutya. De ha a puli is kint van, akkor, ha rászólunk valamiért a n.juhászra a puli előtt tekereg behúzott farokkal, esetleg le is hasal. Ez csak azért van, mert megfélemlítette?

Olvastam, hogy ha egy kutya ugrál valakire, akkor azt nem tiszteli. A pulit nem tudjuk leszoktatni róla. Ha rászólunk valamiért fülét farkát behúzza, és úgy ül le elénk, szinte megalázkodva, de ha azt hiszi nem látjuk már, újra kezdi. Lehet, hogy nem kezel minket falkavezérként, ezért nem mi vagyunk az elsők a n.juhásznak sem? Összefügghet ez a fenti problémával?

Előre is köszönöm válaszát!

K. G. Anikó


[6-1]

 
NAVIGÁTOR
CÍMLAP: Terra Incognita
ART rovat:  Árnyék és Ragyogás
TUDOMÁNY: AURORA
 
legfrissebb
Állatvédőrség - HÍREK
A vakvezető munkakutyák társadalmi elfogadottsága - NAPJAINK
Tavaszi tudnivalók a kutyás gazdáknak - HÍREK
Emberi felelőtlenség - SZÉGYENÜNK
Kutyatámadás HÍR - HÍREK
KÁJ - közép-ázsiai juhászkutya - SEGÍTHETÜNK?
Támadó kutyák. - HÍREK
Harci kutyák, veszélyes „emberek” - HÍREK
Kutyakiállítás Székesfehérváron, 2011 február 20.-án - HÍREK
Áldás, a fehér puli - HÍREK
Elvonatkoztatás - HÍREK
500 kutyáról egyedül gondoskodik! - HÍREK
Drága „hobbi” - Kutyás írások
Kutyusok a „színesfém tolvajok” áldozatai - HÍREK
CACIB 2010. Miskolc - HÍREK
A TERMÉSZETROMBOLÁS: ÖNZÉS! - NAPJAINK
A HŰSÉG MADARA - KÖRNYEZETÜNK
AZ ÖTÖDIK HADOSZLOP - NAPJAINK
'DÜHÖNGŐ ISTENNYILA!'' - HIREK
Jégeső a szaudi sivatagban - ÉRDEKESSÉG
A FÖLD NAPJA(?)- HÍREK
Patkányvizelet az élelemiszerek csomagolásán - HÍREK
Ők ott voltak... - Kutyás videók
A CSODA- KÖRNYEZETÜNK
OMÁR - TÖRTÉNETEINK
Alig 3200 tigris maradt a világon - KÖRNYEZETÜNK
Csapatokban érkeznek a fenyőrigók északról - KÖRNYEZETÜNK
Képzelj el egy világot… - NAPJAINK
Kilóg a "lóláp" - NAPJAINK
FAUNA - KÖRNYEZETÜNK
Virágok és füvek - KÖRNYEZETÜNK

 

 
TEMP
 

Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás